Et eventyr er over


_DSC8111

Våren 2014 fullførte jeg videregående og ventetiden var endelig over. De neste seks månedene hadde jeg kun en plan. En plan om å være ute og realisere fem lengre drømmeturer. Jeg ville ut for å jakte, fiske og besøke nye turområder. Jeg ville bo i skogene, på fjellene og på vidda. Langturprosjektet som lå foran meg hadde vært godbiten og belønningen som hadde gjort at jeg hadde klart å komme gjennom de tre årene på videregående skole. Det føltes nesten for godt til å være sant at jeg nå skulle ut for å leve i det eventyret jeg hadde fantasert om så lenge.

I juni dro jeg av gåre på første tur, i Gausdal Vestfjell. Den ble senere etterfulgt av en tur i Lofoten, en på Øståsen på Hadeland, en i Hallingdal og til slutt en i Finnmark. Fem lengre turer ble det altså fra juni til desember. Fem svært ulike og utfordrende, men fantastiske turer.

Nå er turene over og havårsprosjektet har nådd sitt endepunkt. Disse seks månedene gikk fryktelig fort, men jeg vil si at jeg i løpet av tiden har rukket å bli svært rik på naturopplevelser. Dessuten sitter jeg igjen med mye erfaring som jeg ikke hadde for et halvt år siden. Jeg har lært mye både om naturen og om meg selv. Utfordringene jeg har møtt underveis har gjort meg sterkere, og møter med frykten har gjort meg mindre redd. Jeg har savnet de nærmeste mye når jeg har vært borte fra de, men selv om det har vært vondt, gjorde det at jeg klarte å innse hvor enormt mye de faktisk betyr for meg. Uten støtte fra dem ville jeg aldri ha klart å gjennomføre dette prosjektet.

Nå som eventyret er over vil jeg gjerne benytte anledningen til å takke de som har tatt del i, og støttet opp under prosjektet. Jeg vil først gi en stor takk til Christoffer, kjæresten min, som har vært med på flere turer og som har støttet meg hele veien. Jeg vil også takke familien min som har gitt meg styrke i de vonde stundene, og som har stilt opp hver gang jeg har trengt det. De vennene som tok del i turen, fortjener også en stor takk. Uten deres artige påfunn og hyggelige selskap ville det ikke blitt like morsomt. Takk også til de som har lånt bort hundene sine, og takk til alle dem som har åpnet sine hjem, hytter og turisthytter for meg. Deres gjestfrihet har jeg satt svært stor pris på. Takk også til alle som har fulgt med og støttet meg gjennom hjemmeside og sosiale medier. Selv om jeg ikke har hatt tid til å svare, skal dere vite at jeg har satt stor pris på alle de fine tilbakemeldingene. De har varmet godt på kalde dager. Helt til slutt vil jeg gi en stor takk til alle sponsorene som har hjulpet meg med dette prosjektet. En oversikt over disse kommer til slutt i innlegget.

Jeg vil avslutte med å ønske dere alle et godt, nytt turår. Husk at 2015 er friluftslivets år, og det er bare en av mange gode grunner til å realisere noen turdrømmer i året som kommer. Selv skal jeg, i tillegg til å dra på tur, skrive bok med Gyldendal som forlag. Boka blir basert på de fem turene jeg har hatt dette halvåret, og skal utgis til høsten. Det kommer også en TV-serie på NRK til høsten. Den skal handle om fire jenter som drar på tur, der jeg er en av dem. Filmmaterialet som jeg skal bidra med er også basert på halvårsprosjektet. I tillegg skal jeg reise masse rundt for å holde foredrag. Det gleder jeg meg veldig til, og jeg håper at jeg kan klare å inspirere flere til å ta turen ut. Det er jo først og fremst derfor jeg deler turene mine med dere.

Tusen takk til alle mine sponsorer:

Fjällräven Norge

Sparebank 1 Ringerike Hadeland

Sølvkroken

Gyldendal Forlag

Villmarksbutikken

Dryteck

Aclima

Royal Canin

Alfa

Kartbutikken

Petzl Norge

Sunnsnack.no

 

_DSC7531 _DSC9173

5 kommentarer

Skriv en kommentar
 1. 1
  Eventyreren

  Elise: Jeg vet ikke hvordan Maria trener. Men når du skal trene deg opp til en ekspedisjon/langtur. Så er ofte det beste å trene så spesifikt som mulig rettet mot det du skal bruke kroppen til. Personlig så bruker jeg mye tid på kjernemuskelaturen. Dersom denne ikke er sterk nok vil du før eller siden pådra deg skader enten i form av rygg eller knær. I tillegg kjører jeg endel styrke i bena. Men det viktigste er å vende musklene til å gå med sekk. jeg pleier derfor å kjører rundt 45 min – 1 t 30 min på tredemølla(intensitetssonene varierer). Sett den tredemølla på incline(oppoverbakke) eller gå oppover fjellet(det er det beste) fordi da trener du støttemuskelatuyren i knær, ankler og rygg samtidig. Jeg vet ikke om noe annet som gjør deg mere seig i muskelaturen enn å gå med sekk oppover. Jeg pleier å fylle opp 1.5 l vannflasker med vann. Begynn med rundt 10 kg og øk gradvis.

  Håper dette var til litt hjelp :)

 2. 2
  Jon Arne Strand

  Denne fine bloggen, er en inspirasjon for flere til å komme seg ut i naturen. Friluftslivets år har jo også dette som hensikt, noe som jeg mener er viktig for at flere skal få et nærmere forhold til naturen. Dette er en forutsetning for at flere vil bevare og ta vare på den. Man vil jo bevare og ta vare på det som man har et forhold til – ikke sant?

  Forholdet mellom naturen og det indre livet i en selv, er også noe som kommer godt fram av det du skriver. Jeg mener det er viktig og skaper gode holdninger. Bra Maria!

 3. 5
  Elise

  Jeg liker virkelig bloggen din så godt! :-) Du inspirerer meg til å prøve meg på lengre turer. Men jeg lurer på en ting: hvordan trener du når du er hjemme? Går du med ryggsekk full av stein og dekk i sele? ;-P

+ Leave a Comment